Bang bang kyckling


Bang bang ji si

Originalreceptet kommer från byn Hanyang Ba söder om Chengdu (huvudstad i Sichuan). Hanyang Ba är vida berömt för sina ”sprätthöns” och det är också här namnet ”Bang Bang” kommer ifrån, det är ljudet från träpinnar som bankar på baksidan av bredbladiga knivar när kycklingen styckas.

Det är en kall kycklingrätt där kycklingköttet rivs i strimlor och överhälls med en sås gjord på socker, salt, ljus soya, Chingkiangvinäger, rostad sesampasta, sesamolja och chiliolja med sediment. Såsen toppas med sichuanpeppar (rostad och mortlad) samt rostade sesamfrön, sticklök och chiliolja.

800 gr kallt, kokt kycklingbröst i strimlor

12 sticklökar, vita delen

salt

2 msk socker

2 msk Chingkiangvinäger

6 msk sesampasta (Tahini)

2 msk sesamolja

4 msk chiliolja med sediment

1 tsk rostad Sichuanpeppar

3 msk rostade sesamfrön

  • Skär sticklöken i strimlor, lägg i en skål kallt vatten
  • Lös upp socker och salt i soyan och vinägern. Rör ner sesampastan lite i taget till en len sås. Tillsätt resten av ingredienserna utom sesamfröna, blanda väl.
  • Lägg upp sticklöken på ett fat toppa med kycklingen och såsen med sesamfrön på toppen.

Annonser

2 comments

  1. Låter underbart. Men var får jag tag på tex chili oil med sediment. Köpte chili oil i en asiatisk affär härom dagen mmen det blev inte den hetta jag trodde det skulle bli

    1. Hej Catharina, chiliolja med sediment finns av märket Lee Kum Kee under namnet Chiew Chow Chili Oil. Du kan även göra den själv, recept och bilder finns i min bok ”Facing Heaven”. Lycka till! /e.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s