Gäster på nyårsdagen


De flesta krogmänniskor jobbar på nyårsafton så för att kunna bjuda Jonas och Cissi Dahlbom på middag fick det bli nyårsdagen istället. Glenn och jag ska göra Coeur de Filet Provencale av älgfilé, köttet ser toppen ut men jag tror att jag skall bardera det med baconskivor då filén är mager som tusan och den får inte bli torr. Vi börjar med en ankconsommé som är kokt på skrovet från gårdagens Pekinganka (där jag gjorde en sås på svarta körsbär som blev grym, återkommer med den senare…). Dagens recept blir lätt och friskt, en kyckling från Kanton som du svänger ihop på en halvtimme. Smaklig spis och God Fortsättning!

Citronkyckling

Ling mung jing gai

1 kyckling (1,8 kg) tvättad o urtagen, skuren i munsbitar

1 ¼ citron i klyftor

Marinad

1 msk gin

1 tsk ingefärsjuice

1 ½ msk ljus soya

1 ½ msk oyster sauce

2 tsk sesamolja

1 msk olja

2 tsk salt

2 tsk socker

1/8 tsk malen vitpeppar

3 ½ msk maizena

2 msk skivad sticklök

Lägg kycklingbitarna i en skål, pressa över citronen och lägg ner skalen, tillsätt resten av marinadingredienserna och blanda, låt marinera 30 minuter

Ånga kycklingen med marinaden, servera med sticklöken.

Annonser

2 comments

  1. Ånga? Hur? Hur länge?

    Vi snackar medelålders man från Landet här. Man behöver ett par rader initierad vägvisning till.

    Gott Nytt tillönskas.

    1. Hej Stefan, det finns flera sätt att ånga på. Bäst är en ångugn men det har ju inte så många tillgång till.. En wok med bambukorg funkar bra eller en riskokare med ånginsats. Du kan bygga din egen ångkokare med en stor gryta med lock, en uppochnedvänd skål med en tallrik på och kokande vatten i botten, lock på, funkar fint. Hur länge ångar man? Ja det beror på storleken på det man ångar. Det är säkrast att testa med en bit, genomångad = klar.
      Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s