Att göra något ”På Riktigt”


Jodå, du kan köpa påsar, färdiga kryddpastor, halvfabrikat, helfabrikat eller varför inte take-away. Men vore det inte härligt att kunna servera något som du faktiskt tillagat själv? -Men det hinner inte jag! säger du. Det gör du visst det! Det är en fråga om prioritering, FB, TV eller matlagning? Matlagning är kontemplativt och ger dig tid till avkoppling och njutning för vore det så att du var komplett ointresserad av matlagning så skulle du knappast läsa det här. Eller hur? Här får du två riktigt genuina thailändska recept att komma igång med, de slår allt du kan köpa på burk. Promise!

Big Four Paste

1 msk korianderfrön

2 msk vitpepparkorn

1 msk havssalt

12 finhackade vitlöksklyftor

2,5 dl finhackade korianderstjälkar/rötter

Rosta korianderfröna tills de doftar

Rosta vitpepparkorna tills de doftar

Låt svalna och kör i kryddkvarn

Mortla salt och vitpeppar tillsammans

Tillsätt koriandern och mortla till en pasta

Tillsätt korianderfrön/vitpepparblandningen och blanda

Keang Gai Faa

Himmelsk kycklingstuvning

20 birds eye chiles

4 msk Big Four Paste

8 st finhackade vitlöksklyftor

1,25 dl olja

2 kycklingar upphuggna i munsbitar

0,5 dl vatten

2 msk fisksås

10 skivor kra shay/ingefära

6 stora färska chiles skurna i diagonala skivor

c:a 20 ruccolablad i strimlor

Mortla birds eye chili, vitlök och Big Four till en pasta

Hetta upp en wok, tillsätt oljan och låt bli varm

Stek chillipastan c:a 30 sek tills den doftar

Tillsätt kycklingbitarna och bryn dem runt om

Tillsätt vatten, fisksås, och kra-chay

Koka upp och sjud tills vätskan halverats c:a 20 minuter

Tillsätt den skurna chilin och sjud ytterligare c:a 10 minuter tills såsen tjocknat

Blanda ner ruccolan och servera

Annonser

One comment

  1. Gillar verkligen din stil, hustrun talar fortfarande varmt om den gången du fixade en kycklingfri (fågelfri:) avsmakningsmeny på din kinesiska krog vid Stureplan – så lite halvfabrikat som möjligt är även devisen hemma hos oss – taipastan skall prövas! //Ola

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s