Comfort food


En inte alltför kall söndag skulle jag gärna göra som Hannah Widell skriver i sin tweet, krypa upp framför brasan med datorn och vara kreativ. Nu blir det väl inte så idag. Barnen håller på att slå ihjäl varandra och min fru ska iväg och jobba så det blir till att ”aktivera”. Så där lagom frusen lite senare idag får jag iallafall ordna lite ”comfort food”, mat att njuta ur en stor skål med ris i botten, ätet med pinnar i soffan, framför brasan med ett täcke över axlarna. Himmelskt! Det här receptet kommer från Sichuan och är precis så värmande som behövs!

tai bai ji

Tai bai kyckling

Rätten är döpt efter den kände kinesiske poeten Li Bai som levde i Sichuan på 700-talet. Li Bais smeknamn var ”Stor Renhet” (Tai Bai) vilket också var namnet på stjärnan Venus.

Kuber av lårfilé steks snabbt. Facing Heaven chilis och inlagd chilipasta snabbsteks med sticklök sedan tillsätts kycklingen, kyckling, Shaoxingvin, mörk soya, Sichuanpeppar, socker, salt och vitpeppar. Det hela får sedan brässera ca: 20 minuter tills vätskan kokat bort och kycklingbitarna är glacerade, serveras med sticklök och sesamolja på toppen.

400 gr Kycklinglårfilé

1,5 dl olja

8 st Facing heaven chilis i halvor

1 msk chilibönpasta

5 sticklökar i 6 cm bitar, vita och gröna bitar för sig

2,5 dl buljong

1 msk Shaoxingvin

1 ½ tsk mörk soya

1 tsk Sichuanpeppar

1 ¼ tsk socker

¾ tsk salt

2 nypor vitpeppar

1 tsk sesamolja

· Skär kycklingen i 3 cm kuber och fritera i en minut

· Snabbstek chilin tills det doftar gott (får inte bränna!)

· Tillsätt chilipastan och fräs tills den doftar

· Tillsätt vita delarna av sticklöken

· Tillsätt buljong, kyckling, mörk soya, Sichuanpeppar, socker, salt och vitpeppar

· Sjud i c:a 20 minuter och ta bort chilin och sticklöken

· Tillsätt den gröna sticklöken och snabbstek i 30 sek

Servera med sesamoljan på toppen

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s