En tripp till Indien


Ett väldigt stort och spännande land! De olika köken i Indien skiljer sig markant från varandra. I övre västra delen mot havet ligger Gujarat, här är köket mestadels vegetariskt, den här rätten är ”matigare” än de flesta och kan ätas för sig själv. Jag lagade den vid ett gästspel på hotell Fabriken på Gotland ett resmål du inte får missa i sommar!

Spenatkofta från Gujarat

6 portioner

Yoghurtsås

375 ml matlagningsyoghurt

750 ml vatten

40 g kikärtsmjöl (besan)

10 ml svarta senapsfrön

5 ml bockhornsklöverfrön (fenugreek)

6 st curryblad

150 g finhackad lök

15 g finhackad vitlök

5 ml gurkmeja

2,5 ml chilipulver

Blanda yoghurten med mjölet och vattnet

Fräs senapsfrön, bockhornsklöver och curryblad, låt poppa i en minut

Tillsätt löken och bryn lätt, tillsätt vitlök och fräs i en minut rör ner gurkmeja och chillipulver Tillsätt yoghurtmixen och sjud i 10 minuter smaka av med salt

Kofta

450 g spenat

170 g kikärtsmjöl (besan)

150 g finhackad rödlök

60 g fintärnad tomat

20 g finhackad vitlök

5 ml malen kummin

30 ml hackad färsk koriander

Blancha, skölj och torka spenaten, hacka fint

Blanda med övriga ingredienser, tillsätt vatten om smeten blir för hård

Gör ett stekprov och smaka av med salt

Fritera koftan i storlek av stora köttbullar

Blanda i den varma yoghurtsåsen

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s