Smygtittaren


Jag har funderat på om de som jobbar i snabbköpskassan någonsin fantiserar om vad deras kunder ska äta till middag. Jag vet att jag brukar snegla på personen framför mjöl, ägg, mjölk, sylt, hm, bråttom, pannkakor! Bacon, sallad, tomat, mayo, toastbröd, gissa den… Fullkornsbröd, lättmjölk, paprika (hu..) och en påse bilar (!), samvete samvete… Om nu någon med korgen full av färdiga köttbullar skulle fråga mig om ett alternativ så skulle det bli Lejonhuvudköttbullar från Shanghai, stora härliga köttbullar som symboliserar huvudet och brässerad bok shoi som får beskriva manen, det blir en historia att berätta vid matsalsbordet!

Leijonhuvudköttbullar

450 g fläskfärs

1 st äggvita

4 st finhackade vårlökar

1 msk risvin eller torr sherry

1 tsk finhackad ingefära

1 msk ljus soja

2 tsk socker

1 tsk sesamolja

300 g bok choy (pak soi)

5 dl kyckling och kalvfond (50/50)

Kör färs och äggvita i food processor tills det är väl blandat.

Tillsätt vårlök, vin, ingefära, soja, socker och sesamolja. Smaksätt med salt och peppar, blanda igen.

Teststek lite färs för smak.

Rulla bullar i squashbollstorlek.

Separera bladen från bok choy och lägg bladen i botten av en ler- eller gjutjärnsgryta.

Pudra bullarna med Maizena, Hetta upp en wok, tillsätt 1 cm olja och värm tills det nästan ryker.

Stek bullarna i omgångar tills ytan är gyllenbrun, låt bullarna rinna av på hushållspapper.

Lägg bullarna på bok choybladen

Torka ur woken, häll i buljongen och låt den koka upp.

Häll buljongen över bullarna och sjud långsamt med locket på glänt i 1 ½ timme.

Annonser

One comment

  1. Jo visst fantiserar personalen om det! Vi hade en kassörska som peppigt brukade kommentera varorna på bandet, vi fick be henne sluta med det för vissa kunder kände sig besvärade…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s