Den perfekta pommes friten


Jag har gjort den förr och kommer att göra den igen. Med inspiration från Heston Blumenthal gör jag pommes frites, Hestons tar ett par dagar mina ett par timmar. Börja med att skära ner bakpotatis till stavar på 3/4 cm x 3/4 cm x potatisens längd. Koka stavarna i saltat vatten tills de är al dente, testa med en sticka. Klappa stavarna torra och låt den kallna. Fritera en första gång i 120-gradig olja i c:a 5 minuter utan att de tar färg, låt rinna av och svalna. Före servering friteras stavarna igen nu i 190-gradig olja tills de blir gyldene. Låt pommes friten rinna av, salta och njut med hemslagen tryffelmayonnaise.

Annonser

6 comments

  1. Varför tar Hestons ett par dagar? Dom låter grymt goda i din version också.
    Vad tror du att GI-värdet på dom där blir?;)

    1. Vad som händer när potatisen svalnar är att stärkelsen bildar ett ”glas” runt den krämiga insidan. Detta ger krisp utanpå och ett saftigt innehåll. /e.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s