Tofu med smak


”Tofun är för sojabönan vad osten är för mjölken” ungefär så förklarade jag det på det gamla Sichuanhaket Halv Trappa plus Gård. Tofu har ju rätt lite smak i sig vilket gör den tacksam att smaksätta. Det finns många olika sorters tofu och här tycker jag att den som betecknas som ”Silken” eller ”Soft” passar bäst. De friterade kuberna blir som små fyllda karameller, sanslöst gott! Fiskdoftande har inget med fisk att göra utan är ett tillagningsätt som tidigare användes för karp.

Fiskdoftande tofu
yu xiang dou fu

600 – 700 gr tofu

Maizena

frityrolja

1 ½ msk chilli bean paste (Toban Djan)

3 tsk finhackad ingefära

3 tsk finhackad vitlök

150 ml kycklingbuljong

1 ½ tsk socker

½ tsk ljus soya

¾ tsk potatismjöl utrört i 1 msk vatten

1 ½ tsk Chinkiangvinäger

4 sticklökar (gröna delen) skurna som fiskögon

1 tsk sesamolja

· Skär tofun i kuber, rulla i Maizena, fritera i 3 – 4 minuter, låt rinna av

· Hetta upp woken, tillsätt 3 msk olja, fräs chilipastan 20 sek tillsätt ingefära och vitlök fräs ytterligare 20 sek.

· Tillsätt buljong, socker och soya, blanda, tillsätt salt om det behövs.

· Tillsätt tofun och sjud i några minuter, tillsätt redningen låt tjockna.

· Tillsätt vinäger och sticklök, låt bli varmt.

· Ta bort från värmen och tillsätt sesamolja precis innan servering

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s