En ovanlig söndagsstek


Jag antar att du tänkte göra slottstek med pressgurka imorgon. Inte? Söndagsstek är härligt, hela familjen, gärna några gäster och en stor bit kött! Här kommer en asiatisk variant på temat. Väl bekomme!

fu qi fei pian

Herr-och-fru biffskivor

En rätt uppfunnen på 30-talet i Chendu av en man kallad Guo Chaohua och hans fru. ”Fei Pian” betyder lungskivor då rätten från början innehöll inälvor som lunga, komage och oxhjärta.

500 gr rostbiff

Kokspad

35 gr ingefära oskalad krossad

1 msk olja

20 gr socker

1 liter buljong

1 ½ msk salt

2 sticklökar i tre delar

1 tsk Sichuanpeppar

en bit cassiabark

2 stjärnanis

4 nejlikor

Servering

3 selleristjälkar

1 msk mörk soya

2 msk chiliolja med sediment

½ tsk rostad mortlad Sichuanpeppar

2 tsk rostade sesamfrön

2 msk krossade, rostade jordnötter

Koriander

Blanchera köttet och kasta vattnet

Karamellisera sockret och tillsätt kokspadsingredienserna

Sjud köttet i c:a 1 timme och låt det vila

Skär sellerin fint i strimlor

Skär köttet i tunna skivor sedan i 5 x 5 cm bitar

Blanda köttet med 4 msk av kokvätskan, soya och chiliolja

Lägg upp och toppa med sesamfrön, jordnötter, Sichuanpeppar och koriander

Annonser

One comment

  1. 夫妻肺片—en mycket populär kinesisk maträtt. Recepten består massor av olika delar av båda nött och fläsk kött. Din recept, med fin slippning passar bättre till svensk smak. Jag blev mycket imponerad av din kommentar om PiDan och spännande idé om inlagda manerer vid serving av PiDan! Min egen uppfinning är PiDan med Japanska sjögräs soppa :D.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s