General Tso’s kyckling


Som vanligt har DN lite dålig koll på var maten kommer ifrån. I recensionen av Nooshi skriver Krogkommisionen i en av de bisatser som ofta blir fel att ”Grisköttet är snudd på karamelliserat, likt en Hunan/Szechuan-inspirerad general Tso-kyckling”. Nå, General Tso’s kyckling är visserligen uppfunnen av Peng Chang-kuei som kommer från Hunan men han hittade på den efter att ha flyttat till Taiwan. I Hunan gillar man inte sötma i maten och General Tso’s kyckling går heller inte att få tag på där. Här kommer originalreceptet nedskrivet efter Fuchsia Dunlop som fått det av Peng Chang-kuei och publicerat det i fantastiska ”Revolutionary Chinese Cookbook”.

General Tso’s kyckling (Taiwanversionen)

Zuo zong tang ji

4 urbenade kycklinglår med skinn

6 – 10 torkade röda chilis

2 tsk finhackad färsk ingefära

2 tsk finhackad vitlök

2 tsk sesamolja

olja till fritering

Marinad

2 tsk ljus soya

½ tsk mörk soya

1 äggula

2 msk potatismjöl

2 msk olja

Sås

1 msk dubbelkoncentrerad tomatpuré utrörd i 1 msk vatten

½ tsk potatismjöl

½ tsk mörk soya

1 ½ tsk ljus soya

1 msk risvinäger

3 msk kycklingbuljong

Fläk ut kycklinglåren och lägg dem med skinnsidan ner på en skärbräda. Skåra köttet halvvägs ner mot skinnet. Dela sedan låren i munsbitar och lägg i en skål.

För marinaden, blanda soyan och äggulan med kycklingen tillsätt sedan potatismjölet och till sist oljan, ställ åt sidan.

Blanda såsingredienserna i en liten skål, ställ åt sidan.

Klipp chilin i 2 cm-skivor ta bort så mycket frön som möjligt.

Hetta upp olja i en wok tills den precis börjar ryka (190 grader). Fritera kycklingbitarna tills de blir gyllene, ta ur dem med en hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper.

Häll ur oljan och gör rent woken.

Hetta upp woken igen och tillsätt 2 msk olja, tillsätt chilin och snabbstek tills den ändrar färg den får inte brännas. Tillsätt ingefäran och vitlöken och fräs några sekunder tills det doftar, tillsätt sedan såsen och rör tills den tjocknar.

Lägg kycklingen i woken och rör runt kraftfullt så att såsen klär in kycklingbitarna, ta bort woken från värmen och tillsätt sesamoljan.

Servera.

4 kommentarer

 1. Ordförande Maos rödkokta fläsk i versionen från kokboken du nämner är i o f s sötad med just karamelliserat socker, om jag minns rätt.
  Taiwan-versionen, som jag fick den serverad på Hainan, var nedtonad i smaken och serverad med de överdimensionerade sidfläskkuberna lagda med skinnsidan upp, som ett schackbräde. Vackert, men lite intetsägande i smaken…

  Mårten

  1. Kolla Fuchsias kommentar angående rödkokt fläsk på hennes blogg (länk i texten). Regeringen vill ha en officiell version av receptet.
   /e.

 2. Matrecensenter överlag är ganska kassa…. Heimersson hade en rätt juste artikel i Mat och Vänner för ett tag sedan i ämnet. Tack för bloggen förresten – har blivit inspirerad och kört ett par shoppingrundor nere vid Olofsgatan/Olof Palmesgata och så smått försökt fuska lite med det ”asiatiska” köket//O

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s