Kanton


Kanton (eng. Canton kin. Guangzhou)

Området I södra Kina som också är det mest internationellt kända. Kanton har subtropiskt klimat vilket ger god tillgång till frukt och grönsaker året runt. En lång kuststräcka ger god tillgång till fisk men stapelfödan är trots allt fläsk och ris. Karakteristiken för maten är enkelhet och råvarans kvalitet, helst skall fisk och kyckling köpas levande och grönsakerna tas direkt ur jorden. Ett ordspråk i Kanton säger: –Allt som går, simmar, kravlar eller flyger med ryggen vänd mot himlen går att äta. (utom flygplan…) Det är alltså i Kanton man gärna äter orm, ödla, apa, hund o.s.v. men detta främst i s.k. medicinska måltider för att bota krämpor, inte som vardagsmat. Kantonregionen har också uppfunnit såser som Hoisin (gula soyabönor, socker, vinäger, sesamolja och five-spice) och Oyster sauce (torkade ostron, salt, socker) vilka används både i tillagning och som tillbehör på bordet.

Apelsinbiff

chun pei ngau yuk

225 gr biff i strimlor 5 x 0.5 cm

½ tsk bikarbonat

1 lättvispad äggvita

½ tsk Shaoxing

1 nypa vitpeppar

1 msk olja

2 msk maizena

Sås

2 tsk mörk soya

1 msk socker

1 tsk sesamolja

1 tsk Chingkiangvinäger

2 msk kycklingbuljong

1 nypa vitpeppar

5 st Facing heaven

2 tsk riven ingefära

1 tsk riven vitlök

1 finhackad färsk thaichili

1 ½ msk apelsinzest

2 sticklökar i 5 cm bitar

6 apelsinfiléer

Marinera biffen i bakpulver 8 timmar, skölj två ggr i kallt vatten, klappa torr.

Marinera biffen med äggvita, risvin, peppar, olja och maizena, rör runt efter varje ingrediens, låt vila 1 timme i kyl.

Blanda såsen ingredienser i en skål

Fritera biffstrimlorna i 150 grader i 1 ½ minut, ta upp och låt rinna av, fritera ytterligare en gång i 185 grader c:a 2 minuter tills de blir krispiga, låt rinna av.

Snabbstek den torkade chilin sedan ingefära, vitök. Tillsätt färsk chili, apelsinzest, vårlök, blanda och tillsätt biffen snabbstek c:a 45 sek. För upp biffen på wokens sidor och tillsätt såsblandningen, låt reducera och blanda ner biffen, absorbera såsen och servera med apelsinfiléerna.

Annonser

8 kommentarer

  1. Please tell var man får tag på facing heaven! Jag hittar dem inte i kinashopparna, inte på Klippet & inte i saluhallarna ! Har jag letat för dåligt?!

  2. Vad har bakpulvret för effekt? Är du säker på att det inte är ett översättningsfel och ska vara bikarbonat (baking soda)?

  3. Hej Linna, när jag öppnade HalvTrappas Sichuanavdelning fick jag hjälp av Fuchsia Dunlop att importera Facing Heaven och Sichuanpeppar direkt från Chendu. Det var Risbergs i Stockholm som ombesörjde transporten. När HTPG stängde så såldes restpartier på Hemköp och Vivo, det verkar tyvärr ha tagit slut nu. Jag har sett feletiketterade Facing Heaven på Vivo men det är fel innehåll. Du kan importera från The Spice Shop http://www.thespiceshop.co.uk/product.php?p=880 som har sitt lager i Tyskland.
    toshiba: Helt rätt! mörningen görs med bikarbonat och inte bakpulver, frågan är skillnaden är? Bakpulver är ju bikarbonat med tillsats av syra.

  4. Jo, fast vattnet från köttet borde få bakpulvret att reagera med sig själv, och då återstår bara ett neutralt salt. Det är väl den basiska miljön som ska bryta ner proteinerna.

  5. Ah, tack för omsorgsfullt svar! Få se om jag verkligen går och blir så avancerad men skönt att veta att de inte ligger och dräller nånstans här i stan utan att jag vet var!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s