Att lägga upp sitt arbete


När jag var i Ryssland och jobbade så fick jag ta kockar lite varstans ifrån. Det blev Mc Donalds, nån Sushibar (det finns 250 i St Petersburg, alla usla…) och ibland någon ”riktig restaurang”. För att få ihop rutinerna skrev jag långa listor som sedan översattes på ryska, det fungerade för det mesta men jag kände att det behövdes något förenklat så det blev ”De tio budorden” När jag tittar närmare på dem idag så inser jag att så här ska man ju jobba i ett hemmakök också, iallafall nästan. Så här ser de ut:

The ten commandments of the kitchen

Your mis en place is your best friend. Always write a prep-list at the end of each shift.

Keep your mis en place and tools close, two meters are to far away.

Use the right tool for the task.

If you are the least bit uncertain read the recipe, deviate only if the end result will be the same or better. No shortcuts!

Always taste everything you cook.

Trust your eyes, nose, fingers and intuition when cooking. Never trust cooking time in recipes as these vary with the quality and age of the produce.

Work clean, everything in its place, all the time.

Communicate with your collegues to get the orders in sync.

If something goes wrong, fix the problem right away. Do not argue.

If you are running out of something, write this on the list or tell the person responsible.

If you stick to this all will be fine.

Have fun!

/e.

Annonser

One comment

  1. Hej,
    Grymt bra o verkligen sååå träffande! Verkar som mis en place är nyckeln till budorden. Gillar starkt ”Do not argue” – måste vara svårt att inte göra det i Ryssland eller i de sydeuropeiska länderna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s