Ben som ben…


Imorgon är det dags.

Jo, fick faktiskt bekräftat från plastikkirurgen att det är dags för operation imorgon. ”Jag har nummer 1 i kön” och är ombedd att infinna mig kl 7:00.

Senaste operationen var ett helvete.

Nyopererad

Den här gången är det betydligt lindrigare. Förra gången tog de min högra vad med hud, ben och allt och satte in istället för vänster käkben. Nu ska de bara skära bort överflödig vad och byta ut en titanplatta som sticker ut. ”Piece of cake!”

Lägg

Jag tänkte på det här med ben när jag blev opererad senast. ”Lägg” pratar man ju om, kalvlägg, fläsklägg och, för mig, det bästa benet: Lammlägg! År 2000 hade jag det tvivelaktiga nöjet att ta över efter Jesper Aspegren och Rickard Nilsson i SVTs ”Mitt i Maten”. Jag gjorde en säsong innan Göteborgs.TV tog över och satte in nån tjej som hette Tina… Nån som minns henne? 😉 ”Mitt i Maten” var antagligen något av det absolut sämsta jag någonsin gjort. Jag var helt oförberedd på programledarskapet och utstrålade total osäkerhet ibland gränsande till skräck. Formatet var fullständigt förlegat och bottnade i ”Sköna Söndag”-truddelutter. Jag förväntade mig att Malena Ivarsson när som helst skulle komma in och ge äktenskapsråd eller att Trädgårds-Bertil skulle komma med tips om trötta begonior samtidigt som han försökte begå självmord med en slö sekatör… Allt detta till 80-tals grafik och vedervärdig orgelmusik med autokomp. Och, jag var vedervärdigt usel. Men, trevliga gäster hade jag! Leif Mannerström, Christer Lingström, Anette Dieng, Ulrika Bengtsson, Stefan Karlsson med flera. Leif tog med sig en ”räk-torsk” med mindre huvud än vanlig torsk och en rygg som en kampsportare skulle avundas. Stefan gjorde en laxtartarrullad som jag fick skicka recept på runt hela Sverige. Anette lärde mig hur en riktig ”Ragú Bolognese” går till. Christer lagade kyckling och ”Punchmarinerad Kvibille grönmögelost med varma päronklyftor och pepparkakor”. Ulrika lagade just Lammlägg… Vilket lammlägg!! Jag har gjort det många gånger sedan dess och det är väl värt det. Det sköter sig själv. Go for it!

Lammlägg med rostade jordärtskockor och Ljummen sallad av morötter, selleri, purjolök, äpple och rostade solrosfrön

4 lammlägg a´250 gram

1 gul lök

1 morot

1 palsternacka

1 dl skivad rotselleri

10 svartpepparkorn

köttbuljong så att det täcker

200 gr jordärtskocka

Lammläggen bryns tillsammans med morötter, palsternacka, lök, rotselleri, buljong slås på

Bräseras i ugnen 175 grader ca 1.5 timmar eller tills köttet är mört.

Såsen reds, smaksätts och silas

Jordärtskockorna

tvättas, delas på hälften, Penslas med olivolja, salt och peppar

Bakas i 200 gradig varm ugn, tills de är gyllenbruna och mjuka

Juliennen kokas mjuka i lättsaltat vatten.

Sallad på rotfrukter

¼ Rotselleri

1 st Gul beta

1 st Morot

1 st Palsternacka

1 st Golden delicious äpple

3 msk solrosfrön

Julienne av alla rotfrukter och äpplet.  Slungas i en panna med olivolja. Smaksätt med en pinch av socker & 1 msk äppelcidervinäger.

Solrosfröna rostas gyllenbruna i panna eller i ugn. Smaksätt med lite salt och strös över rätten

Så var det med det.

Wish me luck!!

/e.

Annonser

3 comments

  1. Kire, här kommer alla kramarna på ben och på en och samma gång.
    Det kommer att gå fin-fint. Jag bjuder på milkshake sen.
    /Pylli

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s