Efter eget huvud


Bli inte orolig nu. Jag ska inte lägga upp några operationsbilder på mig själv. Inga köttiga detaljer av avsågade skenben eller nyopererade käkar. Inte den här gången iallafall.

The flavour bible

Tänk att få laga god mat lite godare. Tänk att laga det du gillar bara snäppet bättre. Tänk att livet just nu är mer än Pulled Pork och Brooklynburgare. Eller Cronuts förresten, när kommer de till Sverige? Minns var du först läste det… Jag läser helst texten mellan recepten i kokböcker, älskar förord och epiloger. Det finns en särskild genre böcker vars enda uppgift är att ge dig tips om vad som kan fungera med vad. Jag har tidigare skrivit om Page & Dornenburgs ypperliga Culinary Artistry här. Det finns fler, här kommer några tips:

The Flavour Bible. ISBN-13: 978-0-316-11840-8 Page & Dornenburg igen, kolla upp den mat du gillar och hitta nya smakkombinationer som funkar.

The Flavour Thesaurus. ISBN: 978-0-7475-9977-7 Niki Segnit radar upp smaker i ett eget universum och låter dig hitta rätt råvara till rätt sinnesstämning.

McGee on Food & Cooking ISBN: 0-340-83149-9 Harold McGee’s klassiker är en bibel för alla molekylära köksmästare men här finns även djuplodande beskrivningar om råvaror och varför de uppför sig som de gör.

Sen kan jag inte låta bli att kasta in ytterligare två boktips när jag ändå är igång:

Mission Street Food ISBN: 978-1-936365-15-9 Anthony Myint & Karen Leibowitz berättar om ett otroligt restaurangprojekt i en annorlunda och välgjord bok.

Every Grain of Rice ISBN: 978-140880-252-6 Fuchsia Dunlop följer upp Sichuan Cookery (som var handboken till Halv Trappa plus Gård) med en inblick i det kinesiska vardagsköket. Love It!

Läs mellan raderna…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s